6 Nisan 2023 Perşembe

Mart - 2023 Okuduklarım

 Mart ayı benim için diğer aylara nazaran (en azından son 4-5 aya kıyasla) daha iyiydi. Dolu bir okuma süreci geçirmiş olmamın altında güzel bir kulübümüzün kurulmuş olması ve ortak okumalar yapmamızdı şüphesiz. Ben blog'da sadece ay sonu özetlerini yazıyorum ancak instagram'da (tıklayın) okuduğum her kitabı paylaşıyorum. Bu ay aynı zamanda güzel kitaplar okuduğum bir Mart oldu. Hemen onlardan da bahsedeyim kısaca ^^ 

1. Sadece Bir Canavar - Vanessa Len  4/5

Yıllar evvel okuduğum Harry Potter'dan sonra hiç fantastik kitap okumamıştım hatta bu duruma karşı oldukça çekimser kalmıştım. Fantastiğin içindeki gizem ve bilinmezlikler bende kafa karışıklığına sebep oluyor ve ne yazık ki kaba tabirle kafam pek basmıyor. Her şey olup okuyanlar ''vaaaaov'' derken ben ''ne oldu ki?'' diye bakabiliyorum duruma. Bundan ötürü pek bu duruma yaklaşmadım. Sık sık zaman yolculuklarına da yer verilen tür benim korkulu rüyamdı dahi diyebilirim. Ben fantastiği görsel sanatta (dizi/film) çok seviyorum. Sanırım daha algılanabilir geliyor hehe :) 

Ancak bu kitaba çok sık denk geliyordum. En sonunda arkadaşımla okuyalım dedik, en kötü bir daha okumayız dedik, beklediğim oldu bazı noktalarda emin olamadım olaylardan ama okuma sonrası sohbeti ile her şeyi tam olarak oturttum ve sonunda oldukça memnun kaldım okuduğum kitaptan. Zaman yolculuğu ile birleştirilmiş güzel bir kurgusu vardı. Canavar olduğunu ve insanlardan zaman çalarak zamanda yolculuk yapma gibi bir yeteneği olduğunu öğrenen Joan kendini ihanete uğramış gibi hisseder çünkü bunu öğrenme sebebi farkında olmadan bir insandan zaman çalmış olmasıydı. Üstelik bunu yaptığı zaman hoşlandığı kişi olan Nick ile buluşmaya gidiyordu ve Nick'in canavarlara savaş açmış biri olduğundan haberi yoktur. Bu çerçeve üzerinden bir taraf savaşı söz konusu oluyor ancak unutulan ve farkında olmadıkları bir şey var; duygular. Bu noktada mesajları oldukça güzel olan bir kitaptı. Seri 3 kitaptan oluşuyor yani evet bu seri bir üçleme. Henüz diğer iki kitabı çevrilmedi ama tahminim 2023 yılı içerisinde çevirileri tamamlanır. Heyecanla bekliyorum ^^ 

2. BARIŞ ~ Her Şey Mümkün - Angelina Masal Nur Ayo 

Güzel bir kadın kitabı diye tanımlarım sanırım bu kitabı. Mutsuz ve duygusal anlamda esir hayatı yaşayan bir evliliğe baş kaldıran o güçlü kadının dilini, izini bilmediği bir ülkede hayatta ve ayakta kalma çabasını anlatan bir kitaptı. Nurcan'ın o masum, savunmasız halleriyle verdiği tepkiler gerçekten yüzümde tebessüme sebep olsa da yaşadığı şeyler için aynısını söyleyemeyeceğim. Mutsuz edildiği bir hayattan kurtulmanın çaresini bir kadın eğer başka ülkelere kendini sürgün ederek buluyorsa, bunun bedelini (?) yurdunu terk ederek bulmak zorunda kalıyorsa bu gerçekten çok acı bir durum. Çünkü psikolojik şiddet ''en azından dövmesi yok'' diyerek üstü örtülen en kötü gerçeklerden bir tanesi. Üzgünüm, fiziksel şiddetle duygusal/psikolojik şiddetin arasında kesinlikle bir fark yok... Evvelce bunu kabul etmek gerektiğini düşünüyorum. Ve ufak bir haber; kitap devam edecekmiş :) Bence Nurcan yaşamaya devam etmeli! 


3. Belki Bir Gün - Colleen Hoover  4/5

Çok beğenilmemiş olan ancak benim severek okuduğum bir kitap oldu. Hayatımın en zorlu döneminde okuduğum için mi bilmiyorum ama gerçekten çok severek okuduğum bir kitap oldu benim için. Toksik bir ilişkiden bahsedildiği gerçeğini inkar edemem. Sevgilisi tarafından aldatıldığını karşı binada gitar çalan çocuktan öğrenen Sydney'in hayatı aldattığı kişinin de en yakın arkadaşı / ev arkadaşı olduğunu öğrenmesiyle tamamen değişmiştir. Bu dönemde Ridge tarafından çok fazla destek gören Sydney daha sonra aslında gitar çalmasına rağmen Ridge'in işitme engelli olduğunu fark eder. Aynı zamanda çok sevdiği bir ilişkisi olan Ridge bu süreçte gerçekten saç baş yolduran bir bilinmezliğin içinde hem sen hem de sen gibi bir halde dolanır durur. Tüm bunlara ihanetle biten ilişkisine rağmen sonsuz bir tevazu gösteren Sydney, sıradaki bozulmuş tüm domatesler sana güzel kızım! Gerçekten insan hiç mi ders almaz? Oldukça sinir edici bir çıkmaz sokak hikayesiydi ancak öyle bir okuttu ve öyle bir aktı ki, sanırım 1 gün gibi kısa bir sürede bitirdim kitabı. İtiraf edeyim, entrika iyiydi :) 


4. Josh Ve Hazel'ın Sevgili Olamama Rehberi - Christina Lauren 4/5

Bence okuduğum en tatlı romcom türlerden biriydi bu kitap. Nasıl desem Hazel'ın o başına buyruk, kendi halinde sakar kız halleri ve Josh'ın muazzam tatlı ve naif bir erkek olması... Sevgili olmamak için her yolu deneyen, arkadaşız gerçeğine sadık kalmaya çalışan ve hatta ikili çift randevularına çıkan Josh ve Hazel'ın savunmasızca birbirlerine bağlanmasını konu alan hem eğlenceli hem de romantik bir kitaptı. Bence Christina Lauren'a ait en iyi kitaptı diyebilirim. Diğerlerinde bu dinamiği bulamadığımı söylemem gerek. Konular genelde yüzeysel oluyor, bunda da çok şaşırtan bir şey yoktu zaten ama romcom okuduğunuz zaman beklenti de bununla orantılı ilerlediği için kitaba bakış açısı çok daha olumlu kalıyor :) Ama tavsiye eder miyim, evet. Özellikle yolculuk yapacaksanız, çok bunaldıysanız, biraz bir şeylerden uzaklaşmak istiyorsanız hiç durmayın derim! 


5. Bizimle Başladı - Colleen Hoover    5/5


Evet, bir ayda iki CoHo kitabı okuyarak kendisini ne kadar sevdiğim belli olmuştur diye düşünüyorum heheh :) Bu gerçekten ihtiyacım olan bir kitaptı çünkü Bizimle Başladı Bizimle Bitti kitabının ikincisi olan bu kitap her şeyi netleştiren, soru işaretlerini kapatan ve rahat bir nefes almama vesile olan bir kitaptı. Çünkü ilk kitapta pek de mutlu kapatmadım kapağı, üzüldüm, kederlendim, oldu mu Colleen Hoover moduna girdim. Neyse ki şimdi rahatladım :) Atlas Ve Lily'nin zorlu beraberlikleri sonlandıktan sonra kalan yerden hikayeye devam eden ikiliyi konu alan kitap Lily'nin bekar anne olma savaşı verdiği dönemde yeniden Atlas ile karşılaşmasını anlatıyor. Buna engel olan lanet ve iğrenç adam olan eski kocanın her türlü pisliği yaptığı anlara karşı Atlas'ın harikulade duruşu ve hayatını idame ettiren çalışkan hallerini gözlerimden kalpler çıkarak okudum. Atlas benim için okuduğum en mükemmel erkek karakter, tüm kitaplar içinde evet... Bu kitabı tavsiye ederim elbette ancak mutlaka Bizimle Başladı Bizimle Bitti kitabını okumanız gerektiğini düşünüyorum. Yoksa bu kitap ne idüğü belirsiz bir kitaptan fazlası olmaz sizin için, aman diyeyim :)


6. Ben Her Şeyim Benim Adım Kadın - Deniz Erkin Purut 

Bu ay kadınları yaşatan ve çiçeklendiren kitaplara denk gelmişim, şuan bunu fark ettim ^^ Acımasızca cinayete kurban giden kadınların isimlerinin değiştirilerek romanlaştırılarak anlatıldığı çok güzel ve manidar bir kitaptı. Herkesin yüreğini dağlayan Emine Bulut, Özgecan Aslan ile yeniden karşılaşıp bir kez daha kırıldı kalbim... Gideni kolay unutuyoruz, geriye yalnızca değiştirilemeyecek gerçek olaylar kalıyor... 


7. Saç Örgüsü - Laetitia Colombani      5/5


Okuduğum en güzel kitaplar arasına kesinlikle girecek kitaplardan biridir Saç Örgüsü sanırım. 3 ayrı ülkede birbirlerinden habersiz yaşayan kadının hikayesi. Bir yanda Hindistan'ın en alt tabakasında yer alan bir annenin kızını okutabilmek için her şeyi ardında bırakıp kaçmasını anlatırken diğer yanda kanser olduktan sonra hayata sımsıkı tutunmaya çalışan bir kadının yolculuğu var... Diğer bir yanda ise babasının komada olmasından ötürü babasının işlerini acilen toparlaması gereken, çaresiz kalmış bir kadının mücadelesi. 

Evet bu kadınlar bir noktada kesişiyor doğru ama birbirleriyle tanışmıyor, birbirlerine sarılmıyor ve bir sohbetin içinde kahkahalara boğulmuyorlar. Birbirlerini tanımadan, bilmeden birbirlerinin hayatlarına dokunuyorlar. Ancak beni en çok etkileyen nokta kesinlikle perukları gördüğüm zaman aklıma gelecek bu gerçekler... Kadınların hayatta kalabilmek için saçlarını sattığı o sektör... Ne denir ki? Mutlaka okuyun ama okursanız ikinci kitabı olan Uçurtma ile beraber okuyun derim. Gerçekten çok ama çok güzeldi. 


8. Uçurtma - Laetitia Colombani      5/5 

İlk kitaptan bir karakterin hayatının devamı niteliğinde olan ancak farklı bir içerikle devam eden harika bir kitaptı. Hindistan'dan kızını alıp kaçan kadının hayatının kaçtıktan sonraki hikayesi. Ancak bu kitap bende 2 kitap beklentisine soktu çünkü babasının işlerini kurtarmaya çalışan Guilia ile kanser tedavisi gören Sarah'nın devamını da okumak isterim. Bir şekilde o konular yoluna girdi belki ama tamamlandı mı derseniz bence hayır, o yüzden bekliyorum ^^ İnşallah diyelim...


9. Sizi Tekrar Görmek - Marc Levy        5/5 

Marc Levy'i tamamen tesadüfen tanımış bir hayranım ben. Arkadaşımdan görünce birkaç kez denk geldim, güzel mi kitapları diye sormuştum o da neredeyse elindeki tüüüüm Levy'leri bana göndermişti. Gerçekten o kadar Levy kitabını neden biriktirmiş okuduğumda daha iyi anladım. Ne yazık ki güncel basımları devam etmiyor yazarın hiçbir kitabının. Bildiğim kadarıyla da (emin değilim) bir basım planı söz konusu değil. Olsun ister miydim? Çok fazla, yazarın yeni kitapları ülkesinde basılıyor ve birçok ülkede çevrilmeye devam ediyor. Türkiye'de yeterince satış sayısı mı sağlanmadı bilmiyorum ama bence sevenleri oldukça fazla. 

Bu kitapta bir devam kitabı, Keşke Gerçek Olsa kitabının devamı niteliğinde olan Sizi Tekrar Görmek Arthur'un yeni hayatına Lauren'siz hayatına adapte olmaya çalışması ve başarısızlıkla sonuçlanmasıyla devam ediyor. Bu süreçte hastalanan ve Lauren'in olduğu hastaneye giden Arthur kendisini tanımamasıyla yıkılıyor. Bunu tahmin eden ve bilen Arthur geçirdiği beyin kanaması ile aslında her şeyi gün yüzüne çıkartmaya başlıyor. Evet, komada, farkında olmadan... Serinin sonu olduğu için Arthur'un ölmesinden korkmadım desem yalan olur ama her şey tam istediğim gibi sonlandı bence ve çok tatlıydı ^^ Bulabilirseniz (ikinci el bulabilmek mümkün olabiliyor) mutlaka okuyun derim ^^ 






Sevgiler,
Zencefilly

0 Yorumlar:

Yorum Gönder