13 Nisan 2023 Perşembe

Ramazan Ayı Kitap Tavsiyesi



Herkese hayırlı, bereketli ve huzurlu bir Ramazan diliyorum. Allah herkesin gönlüne göre versin diyerek bir giriş yapalım. Bugün size Ramazan ayında okumaları biraz da maneviyata çevirerek yapmak isteyenler için birkaç tavsiyede bulunacağım ve aralarından biri var ki gerçekten benim için çok ama çok kıymetli bir tavsiye olacak... Bunların hiçbiri tanıtım, işbirliği ya da ortaklık değildir. Keyifle okursunuz umarım!

1. Feyzü'l Furkan - Kuran-ı Kerim Tefsirli Meali 
Öncelikle itiraf edeceğim ki benim kitaplığımın en nadide, en değerli kitap kesinlikle Feyzü'l Furkan. Çok özenle hazırlanmış, çok kaliteli ve her talebinize uygun boyu da mevcut. Renk seçenekleri de mevcut. Ben deri ciltli mavi renk olanını aldım. Ancak inanın, içi dışından daha güzel. 

Kur'an okumalarının eğer bildiğiniz dillerden biri Arapça değilse meal ve tefsirlerle, ilmihallerle desteklenmesi ne okuduğumuzu bilmek, anlamak ve bize bildirilenlere hakim olmak açısından oldukça önemli. Bunun için tek başına Kur'an'ı okumak ve ya dinlemek bize dinimizle ilgili yeterli ilme sahip olma fırsatını vermeyecektir. Mealleri okumak, ilmihal ve tefsirlerle de manayı genişletmek gerekir. Tüm bunları bir kitapta toplayan bir kitap var artık, Feyzü'l Furkan. Bu kitabın da iki seçeneği mevcut, birisi Arapça hali + Tefsirli meali iken bir de sadece Tefsirli Meal olanı mecvut. Ben Kur'an'ım olduğu için Tefsirli Meal olanını aldım ve gerçekten çok beğendim. 

Neden mi?

Çünkü sadece meal okumak yanlış anlamamıza ve doğal olarak beraberinde yanlış hareket etmemize sebep olabilir. İnen ayetlerin dönemle alakalı ayetler de barındırdığı için bunları bilerek okumak okuduğumuzu anlamak konusunda büyük bir fayda sağlar. Bu sebeple bu kitapta ayetlerin dönemleri ve ya kısa açıklamaları mevcuttur. Misal olarak bir ayeti okuyorsunuz, altında dip not olarak yorumlanması ve ya indiği döneme dair olayın bilgisi mevcut. Ancak şunu da itiraf etmem gerekir, Tefsirli Meal biraz bilgi birikimi olunca okunması gerekir. Yoksa bazı dip notlar sizde altı boş kalabilir, buna dikkat etmekte fayda var. Ama Ramazan'a ışık tutacağı gerçeğini asla inkar edemem. Diyorum ya, Kur'an-ı Kerim kitabımdan sonra kitaplığımın en güzel kitabıdır Feyzü'l Furkan. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

2. Hz. Aişe - Sibel Eraslan 


Ben Aişe.
Muhammed'in Aişe'siyim.
Salat ve selam üzerine olsun.
Karasevdalısıyım Resulullah'ın.
Salat ve selam üzerine olsun.

Ben Aişe.
Gözleriyim geceyle gündüzün.
Onlar ki birbiri ardından gelerek dizildiler sirete.
Ben Aişe.
Şahidiyim vahyin.
Ta-Ha ve Yasin'in.


Ben Aişe.
Yoldaşıyım Son Resul'ün.

Tahmin ediyorum ki okurken inanılmaz duygulandığım, her cümlesinin altını çizip, yeniden okuduğum, çok derin duygularla yazılmış, muhteşem bir romanlaştırılmış eser olan Hz. Âişe peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav)'in eşinden, evliliğinden, hayatlarından ve o inanılmaz naif, vefakar, zorluklarla dolu hayatlarından bahsediyor. Okurken bir kez daha böyle bir peygamberin ümmeti olmaktan gurur duyacağınız, kalbinizi yer yer incitecek ama her daim sımsıcak tutacak bir kitap. Sibel Eraslan'a ait bu kitabın romanlaştırılmış olması okunurluğunu kolaylaştıran ve döneme hakimiyeti arttıran çok değerli bir kitap bence. Eğer okunması kolay, öğreticiliği yüksek, roman tadında bir kitap arıyorsanız şüphesiz alabilirsiniz. Gerçekten harika bir kitap...


3. Canfeda Hz. Fatıma - Sibel Eraslan 

O Fatımadır. Ateşten kesik, ateşe uzak demektir. Allah'ın onu ve sevenlerini cehennem ateşinden uzak tutma muradıdır.

Son Peygamberinin soyunu devam ettiren Kevser, aynı zamanda Resulullah’a(sav) duyduğu şefkatle onun etrafında pervane gibi dönen, ‘Babasının Annesi’dir.

Yine Sibel Eraslan kalemine ait muhteşem bir kitap daha tavsiye edeceğim; Hz. Fatıma. Kesinlikle çok güzel bir kitaptı. Hz. Fatıma ile biraz daha geniş bir çevreyi de beraberine kaleme alan Sibel Eraslan'ın bu kitabını da hiç şüphesiz tavsiye ederim. 


4. Bülbülün Kırk Şarkısı - İskender Pala 

Bir siyer olan bu kitabın yine roman ile harmanlanmış anlaşılır dili okuyucuyu kendine kitlemeyi başarıyor. Efendimiz (sav) doğumundan ölümüne geçen süre içerisinde tüm hayatını muhteşem bir kurguyla anlatmış İskender Pala. Üstelik bir bülbül ile bunu bağlamak ise ayrı bir naiflik katmıştı kitaba... Ne denir ki, okuyup tüyleri diken diken bırakan türden bir eserin üzerine çok da bir şey dememek lazım bence. Tam da Ramazan'a yaraşır bir kitap olur. Mutlaka tavsiye ederim.






Sevgiler,
Zencefilly

1 Yorumlar: