Cassandra: Yapay Zeka Dünyayı Ele Geçirecek Mi?


Geçtiğimiz günlerde Netflix üzerinden izleyicilere sunulan ve kısa süre içerisinde adından bir hayli söz ettiren Cassandra dizisini izledik. Bir mini dizi olarak ekranlara gelen ve Alman yapımı olan dizinin yapay zeka ve robotik bilim kurgulardan biraz daha farklı bir içeriğinin olduğunu söylemek mümkün. Gereksiz yere uzatılmayan sahneler ve bölüm sayısı ile de kolayca izlenen diziler arasında öne çıkmayı başarıyor. Çağımızın popüler konusu olan yapay zekanın dünyayı ele geçip geçirmeyeceği sorusuna cevap arayanlar ile yapay zekanın dünyayı kurtaracağına inananların buluştuğu ortak nokta olma görevini bu dizi görüyor diyebiliriz. Lavinia Wilson, Mina Tander, Michael Klammer, Joshua Kantara ve Mary Amber Oseremen Tölle'nin başrollerini paylaştığı dizinin oyunculukları ortalamanın üstünde olarak yorumlanabilir ancak Cassandra'ya hayat veren Lavinia Wilson, tek başına bir dev kadro oluşturmuş desem, abartmış olmam. Mimikleri, replikleri, tavrı ve genel aurası gerçekten bu rol için uygun olabilecek en iyi oyuncuymuş gibiydi. Sahneleri hiç bitmesin istediğim çok anlar oldu izlerken. 


    Diziden bahsetmek gerekirse, kocasının ultrason makinesi tasarladığı ve satışa sunmaya hazırlandığı yıllarda Cassandra hamile kalıyor ve kocası bebeğin cinsiyetini öğrenmek için Cassandra'yı laboratuvarına götürerek ultrason cihazını kullanıyor. Ve aslında o gün, dizinin de dönüm noktası oluyor... Öyle ki yeterince iyi ve güvenli bir şekilde geliştirilememiş cihaz, Cassandra ve bebeğin yüklü miktarda radyasyon almasına, bebeğin engelli doğmasına ve Cassandra'nın ise çok kısa süre içerisinde kanserden ölümle burun buruna gelmesine neden oluyor. Ölmekten ve çocuklarından ayrılmaktan korkan Cassandra, eşinin beyninin bir makineye uyarlanarak sonsuza dek yaşayabileceğine dair kendisine sunulan teklifi kabul ediyor. Her ne kadar bu işlem yapılmış olsa da Cassandra'dan kısa bir süre sonra eşi ve oğlunun kaza geçirmesi üzerine ev çok uzun yıllar boş kalıyor ve sistemler kapalı olduğundan Cassandra da çalışmıyor. Daha doğrusu öyle zannediliyor. Ardından Samira, David ve çocuklarının bu evi alarak buraya taşınması, sistemi çalıştırması ve Cassandra ile tanışması ile dizi tam manasıyla başlıyor. 

    Cassandra, aileye haddinden fazla bağlanıyor ve zaman içerisinde Samira'yı kendisine rakip olarak görüyor ve ailenin onun delirdiğini düşünmesi adına elinden geleni ardına koymuyor ve yapay zeka işte, Cassandra kazanıyor! Böylece Cassandra, Samira'nın çocuklarına annelik yapabilecek, David'i eşi gibi görebilecek ve sonsuza dek mutlu yaşayacak zannediyor ancak işler pek de öyle olmuyor. Gerçeklerin ortaya çıkmak gibi bir huyu olduğundan, bu gerçekler Cassandra'nın farklı hamleler uygulamasına neden oluyor ve işler sarpa sarıyor. Öte yandan Samira'nın küçük kızının annesine ulaşması üzerine Samira hastaneden firar ederek eve geliyor. Cassandra için beklenmedik diğer bir durum ise Samira'nın tüm sırrı çözmüş olmasıydı. Hiçbir elektrik aksamının, hiçbir sistemin kapatamadığı Cassandra, bu gerçekler karşısında büyük bir yıkım yaşayarak geri adım atıyor. Ve evet, tüm ışıklar kapanıyor! Bu esnada eşi David ile farklı bir yüzleşme yazan Samira, yeni ve temiz bir sayfanın da kapısını aralıyor. 

    Bakıldığında robotik bir yapay zekanın özellikle çok eski yıllarda tasarlanması farklı bir yaklaşım olmuş. Ancak burada dikkat çeken asıl nokta, yapay zekanın duygusal yetkinliğe sahip olmasıydı. Bunu Cassandra'nın yapay zeka üretimi değil, gerçek bir insan beyninden oluşturulması yahut aktarılması olarak tanımlamak daha doğru olacak. Dolayısıyla dünyada insan formunda sahip olduğu tüm duygu ve hisleri, dijital bir sistemin içerisinde de hissetmeye devam ediyor. Bu nedenle gerçek bir insanı ölümsüzleştirmek üzerine kurulu bir robotik sistem tasarımı, çok sık rastlanan bir içerik değil. Bu nedenle izlemesi bir hayli keyifli ve güzeldi. Mantık hataları yok diyemem, bazı belirgin hatalar da dikkat çekiyor hatta ancak akış o kadar keyifli, gergin ve heyecanlı ilerliyor ki sizi çok da fazla rahatsız ettiğini söyleyemem... 

    Yapay zekanın ortaya çıkışı ve aktif bir şekilde kullanılması ile birlikte ortaya çıkan tartışmaları ben de yapay zekaya sordum. Burada iki farklı soruya cevap aradım; yapay zeka gerçekten dünyayı ele geçirebilir mi ve Cassandra dizisinde görülen insan beyninin teknolojiye transfer edilmesi ileride mümkün olur mu diye. Gelin cevaplara birlikte bakalım! 


    Aslında bu beklediğim bir cevaptı. Yapay zeka, saldırma veya belli bir düzeni sağlamak üzere programlanabilir ve bu onların duyguları olduğu anlamına gelmez. Ancak ayırt edici ayrıntıları fark etmemesi durumunda bir felaketin oluşumuna da sebep olabilir. Özellikle kötü amaçlı kullanımlarda kötü amacı bir faciaya da dönüştürebilir. Ancak bu, bir iş birliği veya taraf oluşumunun ortaya çıkması mıdır? Elbette hayır. 

    Peki, Cassandra gibi gerçek bir insanın duyguları ve tüm bildikleri ile birlikte bir sisteme beyninin aktarılmasını sorduğumda ChatGPT ne cevap verdi, ona da bakalım. 




    Bu kısım biraz ürkütücü elbette! :) beyin aktarımının yapay zeka mı yoksa kişi mi olduğu tartışmaları da çok su götürür araştırmalarda. Biraz bakış açısı ve biraz da inançlarla alakalı olan bu durum, birçok farklı açıdan ele alınması mümkün bir durum. Ama Cassandra yazısına böyle bir ek bölüm eklemek istedim. Siz neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi heyecanla bekliyor olacağım!






12 yorum

  1. yapay zeka benikorkutuyormelisa. işlerin ön görülemez bir noktaya ulaşması çok muhtemel gibi görünüyor. harika olmuş, yapay zekaya sorman ve dizi yazını detaylandırman kesinlikle çok daha keyifli olmuş. sana ve ailene selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bizden de sizlere selamlar :)

      Sil
  2. Biraz insanların abarttığı bir durum bence. Dizi fena değildi, ben de izledim lakin yapay zekanın bu kadar korkuyu beslemesi de insanlarda normal değil. Kullanırsanız var kapatırsanız yok. Bu kadar. Bu tür konuları çok güzel yakalıyorsun. Yapay zeka kısmı çok iyiydi gerçekten. Kalemine sağlık.

    nermin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nermin abla, yorumun için teşekkür ederim :) bu da farklı bir bakış açısı. Ben zaten fikrimi belirttiğim bir yazıdan ziyade, bir diziyi geniş kapsamlı olarak ele almaya çalıştım. Umarım olmuştur. Yorumun için teşekkürler!

      Sil
  3. Şimdilik insanlar eğlence amacıyla kullansa da ileride sorunlara sebep olacağını düşünüyorum. Her şeyde olduğu gibi bunun da kötü amaçlı kullanılacağı kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yapay zekanın tahmin edildiğinden daha fazla kötü amaçlı kullanılacağına inanıyorum bende. Haklısınız... Yorumunuz için teşekkürler!

      Sil
  4. Müthiş çalışmışsınız bu konuya, bravo :)
    Yapay zekayı dozunda kullanmaktan yanayım, daha fazlası için dene/gör tavrı bence yerinde olur. Yapay zeka veya türevlerinin bilimde kullanıldığında harikalar yaratabileceğini izliyor/görüyorum basından ama kötü insanlar kötü amaçlar için kullanmak isteyeceklerdir mutlaka.
    Dizi tanıtımını gördüm izleyip izlememekte kararsız kalmıştım, bu açıklamalar ışığında izleyebilirim diye düşünüyorum. Hepimiz için güzel bir dünya diliyorum.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz ve dönüşünüz için çok teşekkür ederim! :)
      Sizinle aynı şeyi düşünüyorum. Yapay zeka, gereğinden fazla kullanılmaya başladı birçok alanda. Bunu özellikle eğitimde görüyoruz. Bu bir süre sonra sistemleri niteliksiz bir hale çevirecek kanaatindeyim. Her şeyde olduğu gibi bu alanda da kötüye kullanım beklenen bir gerçek zaten. Hatta bununla alakalı yazılan bir makalede en korkulan alanın askeriye olduğu, bunun güvenlik açığına neden olabileceğine dair bir bölüm vardı. Düşününce gerçekten ürkütücü. Ama dediğiniz gibi, daha iyi bir dünya dilemekten de fazlası gelmiyor elden...
      Çok sevgiler!

      Sil
  5. Yapay zekanin insandan öğrendiğini unutmazsak, insan kötüyse ve kötüye kullanımı umursamıyorsa yapay zekâ da kötü olacaktır. Beyinlerimiz aktarılır mı bilemem ama ruh aktarılamaz sanırım. O zaman da insan ve makine ayrımı baki kalır. ( insanoglu temelde kötü bir yaratik olduguna göre yapay zeka da iyilerin canını yakabilir ilerde.)

    YanıtlaSil
  6. beynin ve tüm hayatın aktarılması aslında bizlere göre ruhla alakalı ve bunun mümkün olmadığı da inancımızın bir parçası bu nedenle işin bu kısmına ben de pek ihtimal vermiyorum. ancak yapay zekanın artı eksi oluşturması tamamen insan niyetiyle alakalı dediğiniz gibi. yorumunuz için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  7. Başlayıp devamını getiremediğm bir dizi. Bilim kurgu severim ama bu biraz ürkütücü geldi. İlerde gerçekleşebilir mi olabilir.

    YanıtlaSil
  8. Yapay zekanın sonu hep böyle ya. Amacına ulaşmak için her şeyi yapıyor. Bu gerçekten ürkütücü.

    YanıtlaSil