29 Ocak 2023 Pazar

Güçlü Olduğumuz İçin Başımıza Geldi - Thibault Berard

 Yan Pasaj Yayınları dendiği zaman mutlu oluyorum, bir yüzüm gülüyor. Sanırım kitaplarını çok sevdiğim için... Genelde okuması kolay, güzel kitaplar çıkartıyor. Özellikle dinlenmeye ve ruhumu dinlemeye ihtiyacım olduğunda, diğer bir deyişle beynimi sessize almak istediğimde iyi geliyor :) Bu sefer de aynı kolaylıkta okunan bir kitaptan bahsedeceğim ancak hisler konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Kitapta kanser sebebiyle hayatını kaybetmiş bir kadını okuyoruz. Fakat farklı olan şey şu; karakter hayatını kaybetmiş ve bize hayatından bahsediyor. Gençlik yıllarından başlayıp ölümüne kadar her anı ilmek ilmek hissettiriyor. Çok genç yaşta, 2. çocuğa hamileyken kanser olduğunu öğrenen Sarah (kendi ismini vermek istemediği için kitapta kendine Sarah diyor) zorlu bir sürecin içerisinde bulur kendini. Nedenini yazmamış ama bir şekilde hiç evlenmediği ve yıllardır hayatında olan iki çocuğunun babası Theo ile mutlu bir hayatı vardır. Bu süreçten çok etkilenen ama tüm savaşçı ruhunu kuşanan Theo Sarah için mücadelenin en önemli sebeplerinden biridir. Bir şekilde süreci kontrol altına aldıktan sonra takip sürecine giren Sarah için işler birkaç yıl sonra yeniden ve nankör bir şekilde nüks eden kanserle zorlaşacaktır. Ancak bu sefer değişen şartlarla birlikte bazı insanlar da vardır... En önemli insanlar.
Sarah hem kanserle hem de yüreğindeki sevgiyle savaşmak zorunda kalıyor... Ben şunu düşündüm, olmaz deneni oldurmuş ve yenilmesi imkansız denen o kanseri yenmişti Sarah... Theo ile beraber. Peki ikinci süreçte de yenebilir miydi, Theo o dönemki Theo olsaydı? 
Burası çok ama çok can acıtıcı...

Eğer hayatınızda sevdiğiniz bir insanı kanserden kaybettiyseniz kitap can yakıcı olabiliyor. Bu nedenle buna dikkat etmek gerek, o rengarenk ve güzel kapak sizi sıcak bir hayat tecrübesi hikayesi diye aldatmasın, işin iç yüzü oldukça sancılı... Ama kesinlikle tavsiye ederim, kitap bittiğinde bakış açısı defterinizi yeniden renklendirebilirsiniz. 

Not, kitap Livres En Loire Honore De Balzac 2020 ödülü almaya hak kazanmıştır. Ödülü bilmem ancak kitap şahaneydi.




Sevgiler,
Zencefilly

6 Yorumlar:

  1. Yan pasaj kitapları güzel oluyor,
    Açıklama için sağol.

    YanıtlaSil
  2. okurken ağlatacak bir kitaba benziyor :(

    YanıtlaSil
  3. Sanırım okuyamam, kayıptan değindiğiniz nokta nedeni ile. Ama yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. hımm okuması ağır yani.

    YanıtlaSil
  5. Yayınevini hiç duymadım. Kitaplarına bir bakacağım. Misafir Odası kitabından sonra biraz kanserli kitaplara ara vermek istiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Kalemize sağlık, güzel bir anlatım olmuş

    YanıtlaSil